Hittade gamla bilder från min första resa till London 1991, jag gissar bilden är tagen typ här någonstans. Jag tycker det är lite spännande hur man (andra) tog bilder på sig själv då och nu.
Jag har flera gånger undrat om någon tänk tanken att vända på en dåtida kamera (90-tal) med filmrullar och ta en selfie på sig själv (ordet selfie fanns inte då). Jag gissar man hade åkt in på psyket om man gick runt och tog bilder på sig själv och sin mat och satte dem i ett fotoalbum!
Själv tycker jag att jag var tidigt ute med att scanna in mina analoga bilder och lade upp dem på min dåtida hemsida (tidigt 90-tal), det fanns inga färdiga mallar eller sociala medier att tala om, man fick pilla ihop allt själv.
Kosmos och mikrokosmos Det här har jag bloggat om förr i tiden, men råkade se klippet igen ca 15 år senare, tycker fortfarande det är fascinerande klipp som omfattar en vy 100 miljoner ljusår bort innan det förstoras ner igen till en enda proton och gjordes 1977 Powers of Ten ™ och första versionen redan 1968.
Det väcker alltid tankar om hur stort Universum är och var all energi och materia en gång kom ifrån.
En märklig tanke är att om inget liv fanns här på jorden (eller någon annanstans), så finns det ett helt universum som existerar utan att någon känner till det! Samma sak om vi inte haft ögon hade vi kunnat upptäcka universum även om vi lever mitt i det. Universum är som ett akvarium och det finns nog en mening med allt. Det är helt fantastiskt att man lever och får uppleva det och färdas runt i universum på ett rymdskepp (dvs planeten jorden) under fötterna.
Ibland undrar jag hur det står fatt hos ledningen på Viaplay. Viaplay genomgår en ekonomisk kris och höjer priserna till 699 kr per månad!
Själv har jag haft Viaplay endast för att kunna se alla Formel 1 lopp med Svenska kommentatorer. Formel 1 är världens dyraste sport och det är skönt att kunna sitta hemma i soffan och se allt som händer både före och efter race med kommentatorer och filmteam på plats.
Jag tyckte redan att det var dyrt redan innan höjningen och jag undrar hur ledningen är funtade om de har någon form av verklighetsuppfattning. I dessa ekonomisk strama tider så sparar vanligt folk in på "onödiga" utgifter som nöjen. Formel 1 finns det massvis med poddar världen över där man får ut vartenda molekyl ur ett race och sen finns sammandrag från varje träning och race på Formel 1 egna officiella Youtube konto där man kan se det viktigaste.
Jag undrar varför man höjer priserna istället för att sänka dem och lättare behålla befintliga kunder och underlätta att fler strömmar till, än att färre har råd att betala högre summor?
Det här är digitala tjänster som är in jobbade sedan länge, det är inte fysiska produkter det handlar om som tex att frakta bananer från Brasilien till Sverige dagligen. Det här är några enkla klick med en mus i en dator (som kunden själv fyller i på hemsidan sen är det klart!).
Två kunder är bättre än en Tänk om de kunde komma på tanken att sänka ner priserna till tex 450 kr i månaden. Det skulle innebära att två personer betalar 900 kr per månad istället för en betalar 699 kr! Risken känns rätt hög att de tar död på sig själva som de ser ut just nu. Det blir ingen merkostnad för att få en extra kund som betalar 450 kr varje månad. Ju bredare kundbas ger stabila inkomster och bättre rykte som sprider sig mellan kunderna och fler väljer att starta upp ett abonnemang än tvärtom! Och vem vet, nästa steg kanske blir att de höjer priserna till 799 kr per månad och tappar ännu fler kunder..
I mitt fall så hade jag Viaplay endast för att se Formel 1 och nu när det är säsongsuppehåll så är det inga lopp, men jag hade varit tvungen att betala 699 kr för att se ingenting! Det enda jag har kvar just nu är HBO Max som jag fortfarande bara betalar 49 kr i månaden för (det är inget som svider även om man inte tittar). HBO gjorde verkligen en smart grej med att ha låga priser, då har man alltid en stor kundbas med säkra inkomster hur de ekonomiska tiderna än ser ut!
Annonsörer är viktiga Det är bättre att sänker priserna och behålla kunderna och ta en kortsiktig smäll, men på sikt blir det en vinst med större kundbas, fler stannar kvar och lättare för nya att strömma till. Och ur annonsörernas perspektiv så vill man nå ut till fler tittare, så även ur den aspekten är det viktigare med fler abonnenter än färre som kan betala mer. Det blir bara en negativ spiral om man går åt det hållet Viaplay valt! Dvs man tappar både tittare i första hand och annonsörer i andra hand.
Jag som kund ska inte drabbas för att företag schabblar med ekonomin och inte lär sig ta höjd inför framtida lågkonjunkturer och skuta över allt på kunden som får ta smällen. Jag har haft Viasat som det hette förr ända från 90-talet periodvis. Den här typen av företagsledning skulle kunna fortsätta att höja priserna tills det kostade 1000 kr i månaden men dom verkar blunda för konkurrerande alternativen som kostar en spottstyver av vad Viaplay tar. Det är lite som med skivbolagsdirektörerna förr i tiden, de har inte hängt med!
Nu har Viaplay något som heter "Viaplay Total" det är det enda paketet man kan köpa för att få se Formel 1 där, men man betalar för massa andra sporter med som ingår i paketet. Jag är inte så jätteintresserad av de övriga sporterna, jag skulle vilja kunna betala separat för endast Formel 1, det skulle jag kunna betala 500 kr för i månaden (inkl podden). Varför styckar de inte upp paketen och sporterna mer? Helst borde det finnas en kryssruta vilka sporter man vill se och betalar därefter än klumpa ihop det hela (vi lever i ett valfrihets samhälle). I mitt fall skulle det bli Formel 1, IndyCar och NHL. Valfrihet är viktigt.
Viaplay har även en egen F1 podd, men även den måste man separat betala 99 kr per månad för (även om man redan ett har abonnemang på Viaplay)! Den borde verkligen ingå i priset, men nejdå! Det är den enda podden jag känner till i Sverige som tar betalt! Jag gissar att VD på Viaplay inte tänk tanken att sänka sin lön, det är verkligen old fashion ledarskap! De anställda på Viaplay borde göra revolt och byta ut ledningen om de vill ha sina jobb och företaget kvar! Vi kan nog alla ser vart detta kommer sluta annars.
På Formel 1 egna hemsida kan man starta en prenumeration för ett helt år för ca 1000 kr, det är väldigt mycket billigare än Viaplay och då får man verkligen tillgång till allt! De har dessutom en podcast som är gratis. Men jag måste ge de Svenska kommentatorerna beröm som Janne Blomqvist & co, dom gör ett gediget jobb.
Girighet och tröghet råder Jag googlar och blir förundrad hur girighet råder hos företagsledare som verkar sakna all form av goodwill tänk. Man ser följande rubriker
- Hur du gör en prishöjning utan att förlora kunder - Att få maximalt betalt för dina produkter och tjänster underlättar att skapa tillväxt och lönsamhet
Tillväxt skapar man inte med att höja priser som redan är höga! Det är som att höja skatter i en lågkonjunktur och förvänta sig att ännu fler företag startar upp som ska betala skatt (fast de brukar få lägga ner pga höga skatter och kunder som inte har råd att betala och det blir en negativ spiral).
Hittade en kul intervju med mig och min skivsamling gjord av mina två bästa kompisar Lars och Peter för tidningen osqledaren (KTH) från 1994. Jag, Lars och Peter hade ganska likartad musiksmak, men de brukade alltid håna mig för en del klavertramp i min cd-samling! Samma intervju användes i tidningen Stereo utgiven av Slitz några år senare. (källan finns i botten).
Musik i hyllan Simone Angel, Martin Rössel och Simpson's sing the Blues är knappast plattor som står längst fram i någons skivsamling. Ändå finns de, plattorna som Gud glömde. Dessa och många fler hittade vi hemma hos den intet ont anande fysikern Tony.
Den tjugonde augusti 1988 var en stor dag i Tonys liv. Det var då hans storebror kom hemsläpandes med en ny stereoanläggning av märket Philips. Efter att ha lyssnat sig trött på broderns Fleetwood Mac platta "Tango in the Night" ansåg sig Tony nödgad att förändra sin tragiska situation. Han tågade iväg till Åhlens Söder och införskaffade Yngwie Malmsteens "Odyssey".
Sju år senare står vi, Peter och Lars, framför samma Philips stereo, numera omlokaliserad till en hyresrätt Linnégatan på Östermalm. Vilka klavertramp och fullträffar har under sju år lyckats nästla sig in i denna skivhylla och hur stor del av den vill dess ägare kännas vid?
Samlingen är inrymd i ett vitt vitrinskåp. Tony öppnar dörrarna och börjar berätta:
- Sedan jag fick tillgång till cd-spelare så har inköpen av vinyl begränsat sig till realisationer.
Frågan kommer upp hurvida sena Monkees (dvs. utan låten "Hey, hey we're the Monkees") och Sammy Hagars alltigenom usla pre-Van Halen vax är familjeklenoder som gått i arv eller om de går att sortera in under kategorin rea-plattor som inhandlats på klädaffären Vadim på Drottninggatan. Tony sammanfattar snyggt: -Eh, de där köpte jag på Bokskotten.
Vidare berättar Tony att han i början sprang mycket på skivbörsarna runt S:t Eriksplan och köpte begagnade skivor. En trend som avstannat.
- Det ledde bara till att man gjorde en massa snedköp eftersom man så gärna vill ha med sig någon skiva hem när man ändå gjort sig besväret att åka dit. Det funkade inte, säger han och håller upp Sandra's "Close to Seven" från 1993 som exempel. Självklart producerat av den tyska demonproducenten Micheal Cretu. Även ansvarig för Enigma projektet.
Efter att ha övergett tankarna på att bygga upp samlingen med begagnade plattor gav sig Tony in på det utsiktslösa företaget att hitta bra plattor i rea-backarna på stadens varuhus. Dödfött. Trots en vilja av järn och tålamod som Donald Fagens skivbolag, kammade han oftast, för att inte säga alltid, hem noll. Plattorna som vaskades fram var guldklimpar som idag känns lika oangelägna som Neneh Cherrys tid i Rip, Rig And Panic, Greenpeace samlingen "Rainbow Warrior", Martin Rössel, Technotronic's andra platta och samlingen "Rave" från tidningen Smash Hits.
När vi ber Tony ta fram fem kandidater som representerar denna mörka tid i hans skivsamlande börjar han frenetiskt gräva i hyllan och börjar svårstoppad namndroppa snedköp efter snedköp.
- De här är några av de sämsta. Jag har ofta ställt mig frågan "vad fan gjorde jag, var jag full?" Samantha Fox samlingen "The Hits Collection". En Greatest Hits collection minus hitsen. Det är en riktig runkplatta. Det är kul med svensk musik tänkte jag och köpte Irma's "Då har staden vaknat". Med tanke på att hennes senaste platta sålde 9800 ex, så tänker jag nog sälla mig till skaran människor som förvandlat sin Irma samling till nyårsprojektiler. Svenska hårdrockshoppet Treat är kanske inte heller så bra. Jag väljer en skiva från slutet av Treats ständigt dalande karriär.
Detta hindrade dock inte trummisen Mats Dalton Dahlberg att gå solo och släppa ett stinkande stycke CD kallat "Injection" som sålde noll. Slutligen vill jag nämna Boney M plattan "The Hits Collection vol. 2" som är pretty crap, eftersom alla hitsen låg på volym 1. Här finns dessutom ett par tidstypiska Lambada remixar.
Efter några tappra försök att förstå tanken bakom sorteringordningen i Tonys skivsamling tyckte vi oss kunna skönja följande kategorier: Hårdrock, pop och rock, rap (i det här fallet Ice T's "Power" och Nomad), Svenskt, mood-music (Enya och andra obehagligheter), dance, klassisk musik, samlingsskivor och dubbelskivor. Inga står i bokstavsordning men skivor med samma artist står ihop. Filmmusikkategorin, som består av ungefär en platta, Top Gun, är mycket väl sorterad. Tonys mest radikala grepp är hans banbrytande flopphylla, sorterad i färgordning(!).
Här och var hittar man cd-singlar insprängda. De flesta med låg lyssningsfaktor. Läs: Anders Glennmark "Grayhound Buss", KLF, Freddie Mercurys postuma soloverk och Vangelis Epos "Conquest of Paradise" från filmen 1492.
- Det räcker. Sluta strö salt i mina sår. Titta här istället, säger Tony och plockar raskt fram: Frank Zappas "Bobby Brown", Några obskyra Pet Shop Boys tolvor samt tre(!) exemplar av Depeche Modes "Walking in my Shoes". "Den är jättebra" säger han till två förvånade artikelförfattare.
Rea är honörsordet även på singelsidan. Tony har ett 20-tal cd-singlar. Remixar och nya låtar verkar vara av underordnad betydelse. Inköp verkar istället baseras på hurvida singeln är billig eller innehåller något av orden " walking","in","my" eller "shoes" i titeln. En inställning vi bedömmer som i det närmaste kinky.
Nu börjar ni kanske undra varför stackars Tony överhuvudtaget släppte in oss. "Dom är ju bara elaka och han kan ju inte bara ha massa usla plattor?" Vi låter Tony återupprätta sitt skamfilade rykte och ber honom plocka fram fem guldkorn.
- Egentligen skulle jag helst vilja plocka fram hela Kiss katalogen fram till "Unmasked" men för att inte verka enkelspårig väljer jag även ut Pet Shop Boys "Discography" en platta som för mig påminner mer om 80-talet än någonting annat. 90-talets Pet Shop Boys är det dock nog bara Andres Lokko som gillar.
Eftersom de alltid varit ett singelband tycker jag att en samlingsplatta är fullt tillräcklig. Eric B & Rakims "Follow The Leader", enbart för den första halvminuten på titellåten. Skulle mina grannar läsa detta skulle dom tvinga värden att konfiskera den. Basgången kan förflytta berg.
Prince har ju gjort en massa bra grejor men jag väljer, kanske till vissas förvåning, "Diamonds And Pearls". Stämningsfull. Ur Kiss högen drar jag ut "Unmasked". Den får symbolisera slutet på en storhetstid. Efter den började nedförsbacken och sedan dess är magin bruten. Sist men definitivt inte minst kommer husguden Yngwie med "Odessey". Efter att ha sett honom på ett rehearsal-gigg på gitarrpalatset Estrad på Folkungagatan kan man inte annat än att följa japanernas exempel och dyrka marken han går på.
Yngwie-plattor och hårdrock i stort, har en stor plats i samlingen. Till Tonys fördel skall nämnas att han har hela Yngwie katalogen signerad med tjock silver penna. Det är sånt som ger cred bland japanska gitarr-otakus. Något som samma otakus säkerligen inte skulle bli lika imponerade av är den i det närmaste fullständiga Janne Schaffer samlingen. Att bara läsa låttitlarna gör vem som helst åksjuk: "Flight 05", "Brusa högre lilla å", "Pipeline", "Till vinden", "Blunda och se" samt "Bromma struttin'".
Usch, säger vi. Usch, säger Tony om Napalm Death som han har placerat centralt i flopphyllan. Gitarrhjälten per definition, Jimi Hedrix, här representerad av den tvivelaktiga piratpressningen "The Whipper". En platta som herr Hendrix knappast själv blev rik på. På synthfronten hittar vi en komplett Depeche Mode samling och det är ju helt oklanderligt. Att däremot hitta den franska synthfantomenJean-Michel Jarrés samtliga mood-plattor gjorde att vi blev tvungna att bryta för lunch.
Stärkta av tanken att denna obehagliga och bortskämda 80-tals relik äntligen avvecklat verksamheten kom vi tillbaka från kvarterspizzerian och upptäckte en lucka i flopphyllan. Efter några minuters intensivt sökande fann vi Christer Sandelins bortglömda mästerverk "Drömmer I Färg" intryckt i glipan mellan spisen och diskbänken.
- Nej, ta inte med den. Jag kommer att få stryk!
- Det är ingen fara. Vi stryker det här i redigeringen, sa vi lugnande.
Precis samma sak lovade vi att göra med den Aston Reimers Rivaler smittade samlingen "Stockholm", någon Army Of Lovers samt den tyska samlingen "George's Superhits".
Sammanfattningsvis kan sägas att Tonys samling är ett ofukuserat tvärsnitt av de senaste 10 årens toppar och bottnar. En berg och dalbana med inbyggd spöktunnel. Topparna anser vi vara de kompletta samlingarna med Kiss, Yngwie Malmsteen och Depeche Mode. Kompletta samlingar är alltid imponerande. Andra glädjeämnen är bla två Mantronix plattor, Lennon, Michael Jackson, George Michael, Wham, Slayer "Raining Blood" och en Brainpool platta han fick som kompensation av Janne Kask? Sedan denne spillt Bananlikör på Tonys vardagsrumsmatta under en märklig efterfest. Tony lyckades nämligen få hem de glada pop-pojkarna efter deras Squtt-spelning på universitetet.
På minussidan återfinns de många "dance"-samlingarna, en stor andel klassiska skivor från The Cadenza Collection (En collection i tjugofem kronorsklassen med ljudkvalitet som ett tidigt Onkel Konkel demo), en nära nog total avsaknad av svart musik samt det faktum att han har vänt ut och in på Van Halens "1984" för att slippa den upprörande omslagsbilden.
Obs! Jag vill fortfarande säga att jag aldrig ägt en platta med Aston Reimers Rivaler! Det måste dementeras såhär 30 år senare. Lars smög faktiskt in några av hans snedköp i texten som jag hånat honom för genom åren och "förflyttade" över dem till min samling efter publiceringen! Jag undrar fortfarande hur och var en platta med Jimi Hendrix smög sig in i bilden! Mycket ska man stå ut med! (Lars borde få stryk!) haha.
Familjen Kollberg & Westling Satt just och sorterade bilder och videoklipp på min dator och hittade detta klipp från 1992! Det är ifrån Zinkvägen 10 i Kallhäll där min mamma och hennes man Kalle bodde (det är han som fyller år). Själv hade jag tandställning då vilket man kan se i klippet (ungefär vid 13.30).
Det är rätt kul att höra på snacket (det finns alkohol inblandat i klippet, men det ska det vara när någon fyller 57 år) =)
På det här videoklippet levde både min mormor och Kalle som båda tyvärr har gått bort (vilket jag tog väldigt hårt i båda fallen) men det är kul och se tillbaka hur allt var en gång i tiden. På den här tiden hade man varken Internet eller mobiltelefon!
Jag och min mormor brukade prata en hel del i telefon när jag var liten, ibland kunde vi sitta från sju på kvällen fram till klockan ett på natten och prata om allt möjligt (ofta politik). Min mormor föddes 1911 och har upplevt både första och andra världskriget, så man har fått höra mycket de svåra tiderna hur det var. Min mormor gick bort bara några månader efter detta klipp spelades in sommaren 1992.
Min mamma och Kalle tävlade alltid i kärlek, de bråkade inte en enda gång. Det var alltid bra stämning när man kom på besök. Varje gång man kom in i villaområdet möttes man av denna vy, och ibland så tog vi bilen till Lill-Ica som det hette då och köpte T-benstek och grillade på altanen.
Jag hittade nyligen Kalles hemsida som jag gjorde åt honom i mitten på 90-talet som finns kvar än idag på wayback machine. Och såhär såg min egen första hemsida ut.
Jag tänkte tipsa om ett väldigt bra program OCCT som är gratis och som testar alla de viktigaste datorkomponenterna ifall de är defekta på något vis. Man kan även se exakta temperaturer och annat, så det kan även vara bra att ha igång i bakgrunden och se hur tex olika spel påverkar temp och prestanda.
De senaste månaderna har jag haft lite märkliga problem med min dator, jag får svarta och vita rutor på skärmen helt slumpvis när jag tex surfar på webben men aldrig i spel. Det händer kanske två till tre gånger om dagen totalt att rutorna dyker upp i någon sekund och sedan försvinner de. Det har varit lagg i vissa spel trots min hårdvara är överdimensionerad för de spel jag kör.
Så jag tänkte det kanske är min gamla HDMI-kabel som är blivit trött (det är en kabel som säkert är från år 2010). Så jag beslutade mig för att gå till Inet och köpa en ny och fräsch HDMI 2.1 kabel.
Energisparläge = Sparar ström genom att minska datorns prestanda och skärmens ljusstyrka. Om du använder en bärbar dator kan den här planen hjälpa dig att få ut det mesta av en enda batteriladdning.
Balanserad = Ger full prestanda när du behöver det och sparar ström när du inte gör det. Detta är den bästa kraftplanen för de flesta.
Hög prestanda = Maximerar skärmens ljusstyrka och kan öka datorns prestanda. Den här planen använder mer energi (ditt bärbara batteri räcker inte lika länge mellan laddningarna).
Ultimat prestanda = Endast tillgängligt i Windows 11 Pro. Ger ultimat prestanda på avancerade datorer. Den bygger på den nuvarande högpresterande policyn och går ett steg längre för att eliminera mikro-latenser förknippade med finkorniga energihanteringstekniker.
Eftersom energischemat är inriktat på att minska mikro-latenser kan det direkt påverka hårdvaran och förbrukar mer ström än den balanserade standardplanen. Strömpolicyn för Ultimate Performance är för närvarande inte tillgänglig på batteridrivna system.
Återställ Grafikdrivrutinen
Tryck på Windowstangenten + Ctrl + Shift och B på tangentbordet för att återställa grafikdrivrutinen.
Städa upp datorn Ett annat program att tipsa om när jag ändå håller på är CCleaner men det är mest för att städa datorn och rensa i registret. Det brukar kunna optimera datorer väldigt bra. Jag brukar välja Slim-versionen (den innehåller minst lull lull).
Ett annat tips är att använda Windows egna diskrensningsprogram, klicka på sökrutan i aktivitetsfältet och skriv: diskrensning (och välj sedan Diskrensning i listan av resultat).
Jag tänkte tipsa om Blender, ett helt gratis 3D modelleringsprogram som jag brukar labba med ibland, det finns för de flesta plattformar som Linux, Windows och Mac OS. Perfekt att pilla med för regniga dagar och en kopp kaffe.
Det bästa sättet att komma igång är att kika på tutorials på YouTube. Blender Guru är nog den jag skulle rekommendera att börja med, för att enklast komma igång snabbt. I länkarna nedan lär man sig att hantera programmet och sedan hur man gör en Donut (munk) i 3D. Ett grafikkort med stöd för Ray Tracing är att rekommendera.
Och här finns en sida där du kan ladda ner redan färdiga projekt att labba med. Och det finns en grupp på Facebook där man kan byta tips osv.
Tips: Här kan du lyssna på Niklas en vän till mig som jobbat som spelgrafiker ända sedan 90-talet. Han var med och tog fram grafiken till bla Candy Crush.
Jag måste säga att nya Marvel's Spider-Man 2 ser riktigt lovande ut! Jag har spelat de två föregående titlarna 'Marvel's Spider-Man' och 'Marvel's Spider-Man: Miles Morales' på PS4 Pro och det är verkligen genomarbetade titlar. Jag tycker de får fram en riktigt bra stämning i New York där man svingar sig omkring. Mysfaktorn är hög.
Tyvärr är nya Marvel's Spider-Man 2 exklusivt för Playstation 5, så i mitt fall blir det till att köpa ny konsol, bara för ett spel i nuläget. Det lutar åt kommande PS5 Slim som får bli en julklapp till mig själv.
Om du arbetar med ljudrelaterat arbete som ljudinspelning, redigering, effekt behöver du ett ljudkort.
Använder du din dator för andra ändamål behöver du inget ljudkort. Eftersom varje moderkort har ett standardljudchip. Extra ljudkort används för högre ljudkvalitet.
Idén med en bearbetningsenhet är ett kiselchip som avsiktligt har utformats för att utföra bearbetning för att väsentligt avlasta arbetet från ett annat chip.
Innan termen myntades GPU, det fanns grafikkort i persondatorernas tidigare dagar (1980-talet) men de gjorde ingen form av bearbetning som vi idag kan se en GPU göra.
CPU plus programvara som körs för den beräknade ljusstyrkan och färgen för varje pixel och skickade den till kortet i allmänhet. Sedan blev nästa steg specialiserade chips som accelererade vissa grafikoperationer. Dessa kallades grafikacceleratorer. Till exempel kan CPU:n bli acceleratorn att kopiera en del av skärmen till en annan del och låta chippet göra det direkt.
Det var först när företag tillverkade chips som kunde köra program, ofta kallade shaders, som de kände att denna klass av chips med funktionalitet mer var som en CPU designad för grafik, förtjänade ett nytt namn: alltså GPU:n. Eftersom det finns applikationer speciellt spel, videoredigering, etc som drar nytta av att vara optimerade för att använda detta chip, finns det därmed en marknad för dem och de har blivit komplexa chip som anstår begreppet GPU.
Ljudets historia
Förr i tiden hade en dator ett moderkort med bara de enklaste funktionerna. Den hade processorn, den hade RAM-minne och den hade platser att ansluta expansionskort i. Det var en liten, tunt högtalare som gjorde POST-pip, och som kunde användas av program för att indikera att du hade gjort ett fel som att trycka på en tangent som inte var acceptabel för inmatning. Det var en enstaka ton, bokstavligen ett pip även om vissa hackare lyckades programmera den för att göra icke-pipljud genom att variera hur länge den sa att den skulle komma.
Om du ville spela ett spel eller musik på din dator behövde du köpa och installera ett ljudkort . Dessa började på ganska grundläggande och gick upp till hundratals dollar för de med avancerade funktioner. Ljudkortet hade uttag för att koppla in dina högtalare.
Nuförtiden har kretsar på chips krympt så mycket att de flesta (nästan alla?) konsumentmoderkort har ljudtekniken inbyggd i moderkortet, och det är bara billigare och enklare att göra det på det sättet. Det finns fortfarande folk som vill ha bättre ljud, så de kommer att köpa ett ljudkort, men min gissning är att marknaden är på kraftig tillbakagång.
Ursprungligen fanns det skräddarsydda ljudgeneratorchips som kunde styras av CPU:n, för att göra syntetiserade ljud som från sinus- och fyrkantvågor och vissa parametrar. Detta är FM-syntes. Sedan stödde en del inspelning och/eller uppspelning av digitalt samplade ljud. Så tal kan till exempel spelas upp.
En viktig hårdvarufunktion i dessa chips var polyfoni: antalet samtidiga ljud de kunde göra samtidigt. Detta skulle tillåta musikuppspelning med flera toner och ackord.
Sedan gick det vidare det fanns ljudchips som automatiserade processen att spela upp flera samplingar av ljud. Fördelen var att CPU:n inte skulle behöva arbeta för att generera en blandad bitström av ljud utan bara ladda upp några samplingar och sedan skicka instruktioner för att spela upp samplen vid olika tidpunkter, även skalade för att få olika tonhöjder. Kombinationen av detta gjorde att musik kunde spelas upp med hjälp av vad som kallas vågbar syntes. En utmärkande egenskap skulle också vara antalet samtidiga vågbara toner som kan spelas upp.
Om vi utökar allt detta för att tillåta ljudchippet att hantera "ljudprogram" och gör sofistikerade saker som surroundljudsbearbetning (att kunna simulera samplingar som spelas upp i ett 3D-utrymme), kan det mycket kapabla ljudchipet utan tvekan kallas en APU. Ovanstående länk ger faktiskt ett chip gjort för just det.
Men något annat hände. CPU:er blev mycket kraftfulla, och i synnerhet Intel inkorporerade grundläggande funktioner för att spela upp samplat ljud direkt i sin styrkrets. Så alla datorer gjorda med en Intel-processor behöver en Intel-kretsuppsättning som inkluderar ljudkapacitet. Inte särskilt sofistikerad, inte APU-klass, men kapacitet.
Man kan säga att det är ljud utan mycket acceleration.
Men eftersom ljudbearbetning är mindre belastande än att göra grafikbearbetning för de flesta människor kan CPU:n i programvaran göra all mixning och andra operationer som tidigare laddats av till ett chip direkt och bara skicka ljudkretsuppsättningen en direkt bitström för att spela upp. Surroundljudsbehandling kan också göras.
Nu kan man faktiskt se att ett ljudchip till och med är föråldrat jämfört med en CPU. Varför ladda ner till ett ljudchip som bara kan syntetisera 32 samtidiga toner från ett wavetable-bibliotek på 4 MB RAM när processorn har resurser för att syntetisera 64 toner från ett bibliotek på till exempel 128MB? Processorns framsteg har överträffat framstegen för dessa ljudchips, men det finns ingen mening med att göra ett mer kapabelt ljudchip när CPU:n är så bra.
Så fördelen med dessa förstärkta externa ljudchips eller APU:er är att påskynda bearbetningen och avlasta CPU:n för dessa uppgifter. Men för de allra flesta applikationer är kostnaden och utrymmet för dessa chips inte värt det eftersom CPU:n är så snabb, i praktiken handlar det om ungefär 1–3 % av CPU-effekten för att hantera ljudbehandling för de flesta applikationer. Det är bara några seriösa ljudbehov som för professionell multitrack-ljudkomponering där artister kanske vill spela upp 128 spår eller mer tillsammans där ett sådant chip kan vara praktiskt. Och istället – en överraskning – eftersom CPU:n är så bra har proffsen funnit att det är bättre att investera i en flerkärnig maskin för att hantera mer ljudbearbetningsprogram, än att investera i ett anpassat chip designat för att snabba upp det.
Lång historia kort. Du kan designa en APU och det har gjorts men användningsfallen där det behövs är smalt, och för de flesta kan CPU:n idag hantera all ljudbehandling som behövs, datorn behöver bara basljudutgång förmåga. Och det förtjänar inte att kallas en APU (audio processing unit).
Vilket är det bästa ljudkortet för spel?
För riktiga ljudpurister (den typ av människor som spenderar 2000+ kr på hörlurar). Du kommer förmodligen bli nöjd med ditt moderkorts inbyggda ljud. Om du inte tycker att det är tillfredsställande, köp det ljudkort du har råd med. Spendera inte mycket, vilket som helst av befintliga Sound Blaster interna kort skulle vara bra.
Innan du köper något, kontrollera vilken kortplatstyp (PCI eller PCI Express) som är tillgänglig i din dator och köp därefter.
Den stora ombildnings vågen av hyresrätter till bostadsrätter va inte så tipp topp sedan 90-talet, nu har folk blivit ränte slavar och företag drabbas negativt pga väldigt mycket pengar som kunde gått till konsumtion brinner upp i räntor som folk med bostadslån inte får ett skit för (skyll inte enbart på skatterna).
Runt 4% ränta borde vara det normala
Om man skulle göra något radikalt för kronan så skulle man sätta räntan på ca 5% men då får de belånade hushållen problem! Gör man inget än stegvis duttar så kanske detta bara fortsätter vilket blir sämre för alla i slutändan!
Ska Sveriges ekonomi bli lidande pga de som tagit förstora bolån? Bankerna har varit för givmilda (men det är ju deras affärsidé att pracka på folk dyra lån som de sedan hovar in räntepengar på). Bankerna dammsuger folket på kapital.
Lyxfällan borde kanske göra ett gemensamt besök med riksdagen och bankerna?
Relaterade länkar
- Undersökning: Så hög boränta klarar svenska hushåll
Uppdaterat sedan inlägget gjordes:
Måste säga att jag gillade Codemasters senaste event (Singapore Pro Challenge med Willams föraren Alex Albon) att utmana en riktig F1 förare i F1 23. Tiden är 1:31.711 att slå.
Själv har jag redan lyckats slå den tiden i Time Trial med råge (med tiden 1:30.471) fast med en Ferrari (klicka och se skärm dumpen ovan) men jag lyckades inte riktigt slå Albons tid med en Williams än, jag ligger några hundradelar efter och ska nöta ännu mer inom kort.
Uppdaterat: Jag lyckades slå tiden med 1:31.648 (se dump ovan).
Jag gillar verkligen e-sport, särskilt Formel-1 där man kan träna och hela tiden förbättra sina skills och pilla med inställningarna, man utvecklas hela tiden.
Ibland så kör jag F1 på min blygsamma twitch kanal och jag försöker oftast köra så autentiskt som det går liknande dessa klipp nedan utan HUD.
If I knew how to lose you You know I would (you know I would, I would) If I was on my side, babe It's like I should (I know I should, I should)
There's just some things that I can't do I'm tryna be so good for you, good for you There's just some things that I can't do Though I know deep down if I did me like I do you
And when you feel it's ending, then I'm feelin' stuck I see through your missed calls, won't care where you are 'Cause I know that without you, I'm better before But there's things that I don't know how to do If I did me the way I do you
Yeah, you don't make it easy with the way that you look (The way that you look, you look) Tell myself to believe, but that you misunderstood (misunderstood)
There's just some things that I can't do I'm tryna be so good for you, good for you There's just some things that I can't do Though I know deep down if I did me like I do you
And when you feel it's ending, then I'm feelin' stuck I see through your missed calls, won't care where you are 'Cause I know that without you, I'm better before But there's things that I don't know how to do If I do me the way I do you
Things I don't know how to, how to let go, oh Things I don't know how to, how to let go, oh Things I don't know how to, how to let go, oh Things I don't know how to, how to let go, oh
Hittade ett skolfoto från 1986. Jag gick i Högalidsskolan på Södermalm i Stockholm (klicka på bilderna).
På den här tiden fungerade skolan rätt bra. Alla pratade Svenska utan brytning och eleverna hade respekt för lärarna (ibland kunde det naturligtvis bli lite stökigt när vi hade vikarier tyvärr). Lektionerna startade efter ca fem minuter. Om någon elev var stökig så blev den utkastad och fick kvarsittning eller blev skickad till rektorn.
Tyvärr hade vi två till tre personer som då och då störde på lektionerna (de som verkar finnas i alla klasser som sitter längst bak och kastar suddgummin på folk och pysslar med mobbning). Jag önskar att den typen av personer hade kunnat omplacerats i ett tidigt skede för att inte förstöra för resten av eleverna, alla vet vilka de var, även lärarna.
I min klass hade vi fyra personer med utländskt påbrå, dvs någon förälder var inte född i Sverige, men de jobbade och pratade bra Svenska ändå. De fyra personerna pratade som sagt Svenska utan brytning och betedde sig precis som vem som helst annars i princip. De hade ju bara etniska Svenskar omkring sig och integrationen fungerade utmärkt. På många ställen (i förorterna) är det idag det omvända tyvärr.
Vi hade samma lärare (personal) som jobbade på skolan från lågstadiet till högstadiet och lång tid därutöver. Mina syskon (storasyster och bror) hade tex samma lärare som jag hade flera år senare!
Det behövdes inga miljon bonusar till ledningen för att driva skolan, ledning och lärare gjorde genuint vad de skulle och allt fungerade!
Det värsta som kunde hända var att några få elever på högstadiet började röka och fick stå i en speciell rökruta på rasterna. En annan sak som det blev rabalder om var att ungdomar började lyssna på hårdrock eller tittade på videovåld i mitten på 80-talet!
På den här tiden hade vi våra skolavslutningar i Högalidskyrkan. (vilket borde återinföras)
Mitt dagis Bergsundsstrand från 1975. (på den tiden var det låg invandring vilket syns på bilderna).
Det som händer i barndomen präglar oss hur vi blir som vuxna Barn som växer upp med kärleksfulla föräldrar och i bra miljöer brukar det gå bra för (dom blir varma och omtänksamma), medans barn som växer upp med trassel i familjen och i brutala miljöer är risken hög att barn väljer fel umgänge och vägar (de saknar tillit och förtroende för samhället och vuxenvärlden, de har blivit svikna och ser inget hopp). Det är viktigt att ha bra förebilder och välja rätt umgänge. Lärarna är nästa steg efter familjen och de ska sätta gränser.
Barn kan inte filtrera och har inget att jämföra med när de är små om vad som är bra och dåligt, det kan man bara se frukten av senare i livet och jämföra.
Varje nyanländ kostar i snitt skattebetalarna 140.000 kronor per år!
År 2022 invandrade drygt 102 000 till Sverige. Det var en ökning jämfört med 2020 och 2021, men antalet var lägre än åren dessförinnan. Invandringen antas minska något de närmaste åren men beräknas på sikt till drygt 100 000 per år. Det är ungefär som årsmedelvärdet för hela 2000-talet. Källa SCB.
140.000 x 100.000 = 14 000 000 000 (fjorton miljarder på ett år!) Och detta i ca sju till åtta år krasst räknat! Det här är en riktigt tung fotboja för Svensk ekonomi! På tio år är det 140 miljarder.
Vi har en arbetslöshet på över 7% (det kan ha ändrats upp eller ner sedan detta inlägg).
Behöver vi verkligen ta in ca 100.000 pers varje år? Jag tycker det skulle räcka med max 10.000 pers per år (helst färre) så kan pengarna gå till skattesänkningar för företag som istället kan börja anställa mer folk och höja pensioner. Ta av de redan arbetslösa som är här än stapla på med ytterligare 100.000 nya personer år efter år! Det är inte konstigt att arbetslösheten nästan aldrig sjunker (knappt ens i högkonjunktur under flera decennier). Det blir som om man ska man tömma ett badkar på vatten, då är det rätt dumt att låta kranen rinna på för fullt (särskilt om det finns skräp i rören så det nästan svämmar över istället).
På tio år ökar Sveriges befolkning med ca en miljon människor. Vi skulle typ behöva minska befolkningen med minst en halv miljon eller mer! De senaste åren har många invandrat från andra länder. Det har lett till att de utrikes födda har blivit fler. År 2023 var över 2 miljoner personer utrikes födda vilket är 20% av befolkningen. Källa SCB.
Grava felbedömningar I den här intervjun säger Fredrik Reinfeldt att det är bra att ju fler som kommer hit stärker ekonomin och säkrar pensionssystemet på sikt! Om alla hade varit högutbildade och det hade funnits jobb åt alla, så fungerar denna tanke. Men verkligheten blev en helt annan (det är skillnad på teori och verklighet) idag går skattepengar åt att försörja stora mängder av nyanlända som aldrig kommit in på arbetsmarknaden och pensionerna urholkas för att fler måste dela på kakan (det blev precis tvärtom). Nu blir det knepigare att sänka skatter för företag pga så många har fastnat i bidragsberoende och det hela blir en ond cirkel. Här tycker jag en viss person sköt sig själv i foten och skapade just bidragsberoende och utanförskap. Jag tycker Moderaterna kom väldigt billigt undan här!
När jag tänker tillbaka på Göran Perssons tid under IT-vågen i början av millenieskiftet, så fungerade Sverige klart bättre då än åtta år med Fredrik Reinfeldt! Vi hade knappt skjutningar, det var typ bara Hells Angels och Bandidos som bråkade med varandra på den tiden men som Polisen ändå hade kontroll och uppsikt över.
Bostadspriserna hade inte skenat i väg till fantasisummor som idag och vi hade fortfarande en hyfsat fungerande vård och skola (där Sverige fortfarande låg i topp i många undersökningar) och vi hade inte i närheten av så extremt utanförskap då som nu. Det var lite tjafs om skatter hit och dit. Det blir ofta ansvarsförskjutning i efterhand om vems fel som ledde till vad. Det viktigaste är vad man gör åt det hela nu!
Idag är skolan och vården delvis söndertrasad efter en enorm privatiseringsvåg där privata företag inom vård och skola matas med skattepengar och utnyttjar systemet till max.
Sänk skatter och locka hit företag Hade vi haft låg invandring (senaste 30 åren) hade vi kunnat locka hit fler företag genom sänkta skatter istället och på så vis skapat fler arbetstillfällen. Sverige behöver få hit fler företag och inte mer mängder med arbetslösa (det finns inte efterfrågan på så stora mängder folk där många dessutom tyvärr är lågutbildade)!
Jag läste om en restaurang som snart måste klappa igen pga ekonomiska skäl. Konkurserna ökar i snabb takt. Jag skulle hellre ge denna restaurang 140.000 kr i stöd än en enda nyanländ till i bidrag. Hellre att företag hålls flytande i svåra tider än öka på arbetslöshet och mer bidragsberoende och högt skattetryck där färre bidrar och det blir tyngre för alla. Företag bidrar och betalar ju skatt, då kan de gärna få en livlina och hjälp tillbaka i svåra tider och lättare överleva (sen kan man trappa ner på stödet i bättre tider när allt är självgående igen). Det är rätt omöjligt att misslyckas då. Bättre det än att allt rasar som ett korthus och får dominoeffekter vid varje lågkonjunktur som tar lång tid att återställa. Det blir som ett jordskred där även välskötta företag dras med pga allt annat runtomkring rasar.
Livlinor för företag och arbetslösa Arbetslösa har ju tex rätt till a-kassa och olika former av stöd, så varför kan inte företag få hjälp i tid i första hand och behålla arbetskraft och kompetens? (folk skulle tex inte behöva lämna hus och hem eller säga upp tex olika typer av abonnemang och snåla eller vända ut och in på sina liv). Tänk om företag i första hand kunde få hjälp i svåra tider, då skulle det inte behöva betalas ut så mycket a-kassa till personer som blivit av med sina jobb eftersom de skulle få behålla jobben och ekonomin skulle snabbare ta fart igen så fort det vänder för det finns hela och stabila företag kvar än att ha massor av arbetslösa som måste återanställas eller omskolas (som kan ta lång tid) och det måste fortfarande betalas ut pengar till a-kassa eller andra olika typer av stöd lång tid efteråt! Och kom ihåg att pengarna ska betalas tillbaka i goda tider, man får baka in det i systemet och göra avbetalningsplaner. Givetvis ska detta regleras noga. Lite konstgjord andning skadar inte i svåra tider.
Föreställ dig två länder där ena landet stöttar sina företag i svåra tider (eftersom de betalar skatt), medans det andra landet låter sina företag gå om kull. Vilket land kommer snabbast på fötter igen och kan betala tillbaka så fort ekonomin vänder? Det som har kvar alla sina företag eller de som har färre företag kvar och massor av arbetslösa som kostar staten massa pengar? Tänk om resten av världen fungerade mer åt detta hållet, då skulle det aldrig bli så stora svängningar och mer stabilitet i världsekonomin och tillvaron.
Även Svenska jordbruk borde få mer stöd så vi kan bli mer självförsörjande i dessa skakiga tider än att de lägger ner och vi blir ännu mer beroende av andra och måste importera (det är ju dessutom bättre för miljön med närodlat och jobben samt exporten som genererar tillbaka pengar).
Hög ränta är boven En förklaring till att företag går omkull är det höga ränteläget. Kreditupplysningsföretag spår fler konkurser det närmaste halvåret, särskilt i byggsektorn och restaurang- och handelsbranschen. Samtidigt finns det ljuspunkter inom till exempel industrisektorn vilket har betydelse för sysselsättningen i landet.
Skulle vi minska på antalet nyanlända så finns det utrymme för stora skattesänkningar för företagen och konsumenter. Skulle vi sänka skatterna för företag med ca 10% så tror jag inte vi skulle ha så mycket konkurser och flertalet företag skulle klara sig bättre i svåra tider och kunna behålla arbetskraften som genererar skatteintäkter till välfärden. Det är viktigt att man har ett starkt näringsliv i första hand som genererar pengar till den offentliga sektorn, inte tvärt om (även om de är i symbios av varandra på olika sätt). Sänker man antalet nyanlända med ca 90% så finns det utrymme för skattesänkningar som får mer fart på företagen som kan börja anställa och fler kan konsumera. Tänk om vi kunde få ner skattetrycket till ca 35%.
Sverige har tagit sig vatten över huvudet senaste 30 åren! Tänk om invandrings siffrorna anpassades efter konjunktur och ekonomi som allt annat? Just nu tar vi in 100.000 per år helt flat oavsett hur läget ser ut. Vi måste ta hand om de som redan kommit hit som lever i enormt utanförskap och sanera här på hemmaplan först. Just nu skyfflas de nyanlända ut i förorterna med social dumpning som följd (och dit brukar sällan Svensson vilja flytta och det blir ett moment 22).
Sen har vi fattigpensionärerna som borde prioriteras framför nyanlända som får förtur till bostäder och underhåll! Det här håller inte längre (vilket det inte gjort sedan 90-talet). Vad kostar det inte att bygga bostäder till 100.000 pers varje år (och med så hög efterfrågan på bostäder pressas priserna upp) därutöver får den egna befolkningen stå i kö och vänta extra länge. Det blir typ Taylor Swift effekten (för hög efterfrågan vs lågt utbud). Dagens ungdomar får bo hemma tills de är runt 30+ och ta miljonlån och bli ränteslavar resten av livet! Vad hände med friheten och hur ska de kunna spara ihop kapital? Varje räntehöjning kan innebära tusenlappar mer i månaden vilket är direkt skadligt för konsumtionen och företag.
Räntan fungerar som gas och broms i det ekonomiska systemet. Bankerna dammsuger upp kapital (via räntorna de tjänar på bostadslån) så skyll inte enbart på för höga skatter (som vi faktiskt får något för som tex sjukvård, polis, försvar, skolor osv). Sen vill vissa införa marknadshyror på detta, vilket skulle göra det ännu dyrare att bo inne i städerna och med ökad social segregering (även för medelklassen) som följd på sikt.
Preliminärt påbörjades byggnation av cirka 29 350 lägenheter under 2023. Det är 49% färre lägenheter jämfört med 2022 då 57 033 lägenheter började byggas. Källa SCB
Vi ser inga mängder av nyanlända som bor i tältläger ute i skogarna, däremot hemlösa fattigpensionärer som får sova på bussar och annat är en vanlig syn. Välfärd för vem? Och vem tackar oss? Är det värt detta?
När jag jobbade som fotograf för tidningen Slitz så gjorde vi ett reportage (år 2003) om organisationen KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället). Där berättade en person att det var inte helt ovanligt att hemlösa begick brott vintertid (de ville med flit hamna i fängelse och komma in i värmen) för att få mat och tak över huvudet och på så vis sedan försöka komma tillbaka in i systemet igen (de fick ingen hjälp innan)! Det var 23 år sedan, hur är det nu när fängelserna är överfulla dessutom?
Sveriges fattigpensionärer och hemlösa borde prioriteras före vi tar hand om så stora mängder av andra länders utsatta i så stor utsträckning. (Jag brukade förr skämta och säga att de får fly utomlands och komma tillbaka som flyktingar för att få hjälp). I Sverige lever idag mer än 300 000 pensionärer i djup fattigdom. Hela Sveriges välfärd har blivit lidande av detta.
En del brukar säga: Det är inte "vi mot dem". Nä precis! Se till då att hjälpa våra egna också i större utsträckning! Fattigpensionärer och sjuka får kämpa mot systemet medans vissa får allt.
Ekvationen går inte ihop Att ta in 100.000 pers och tro att alla ska få jobb är en naiv glädjekalkyl (inte ens i ett datorspel som SimCity går det knappt även om alla parametrar är rätt). Särskilt i dessa skakiga tider där företag slimmar och ersätter personal med maskiner och AI börjar ta över jobb (många företag flyttar även utomlands delvis pga höga skatter). Väldigt många nyanlända har redan hamnat i långtidsarbetslöshet långt tillbaka i tiden. Sen kommer det alltid lågkonjunkturer med jämna mellanrum som slår ut ytterligare massvis med företag & ekonomi med social utslagning som följd (ekonomin krymper samtidigt som fler ska dela på kakan). Socialt utsatta områden drabbas alltid värst och har svårast att komma tillbaka.
Skulle vi ta in max 10.000 pers så skulle det hinna bli lite luft och utrymme att hinna ikapp med allt tex bostadsbyggandet, minskade vårdköer, arbetslösheten skulle minska snabbare, samtidigt som man får ett lägre skattetryck (den ideala siffran borde ligga mellan 3.000 till 7.000 och då ska det vara uppblandat med folk och inte koncentrerat nästan enbart från mellanöstern).
Se även Jan Emanuel (S) tala klarspråk om Sveriges invandring och dåliga integration. En längre intervju finns här. Jag gillar Jan för han är typ en 'hybrid' mellan S och SD. Det är skönt med folk som står utanför politiken som kan säga som det är jämfört med enskilda ledamöter talar om en rädsla att förlora uppdrag och en cancelkultur samt en osund lobbying. S skulle må bra av att ha Jan i partiet.
Nu är jag inte helt säker på att 50.000 fler poliser är lösningen, det gick ju sådär med de 10.000 som man ville anställa innan. Så länge det finns straffrabatter och svängdörrar som jag nämnt om i detta inlägg, så blir det ett evighetsgöra oavsett hur många poliser man har, särskilt nu när polisen säger att 62.000 bedöms vara aktiva eller ha koppling till kriminella nätverk. Just nu är det fler fängelseplatser som akut behövs först och främst i kombination av fler poliser.
Hade vi haft ordning här och inte så många utsatta i vårt eget land och en arbetslöshet runt ca 3% så skulle man kanske kunna släppa på med något högre volymer igen (men inte i närheten av dagens nivåer). Men just nu måste man dra i bromsen hårt! Riktigt hårt!! Tyvärr är de Liberala partierna fortfarande helt tondöva rörande dessa frågor medans SD är ledande och S samt M har vaknat.
Om jag fick bestämma så skulle vi ha en kvot på max 10.000 pers per år. En realistisk siffra kanske skulle kunna hamna på totalt 20.000 pers per år om man tar hänsyn till EU:s regler och styrning (det är ungefär ett fullsatt Globen per år). Det skulle ändå innebära en kraftig minskning med ca 80.000 pers per år! Det skulle teoretiskt innebära en ekonomisk lättnad på ca 80 miljarder kronor som man kan göra annat med tex sänka skatter och göra olika satsningar.
Och det är klart lättare att sysselsätta tex 10.000 pers än 100.000 pers varje år! Arbetslösheten skulle per automatik minska snabbare och man skulle hinna ikapp med bostadsbyggandet (även energiförsörjning skulle inte bli lika hårt belastad med en inte för snabbt ökande befolkning eller dyr att bygga ut). Fördelarna är många med låg invandring och lättare att hantera på alla vis.
Det blir även mindre slitage och utsläpp för miljön med färre människor om en befolkning växer långsammare och mjukare fram i harmoni med ekonomi och tekniskt utveckling. (Tänk på det Miljöpartiet som ofta pratar om att tillväxt är skadligt för miljön, och de har alltid vurmat för hög invandring samt Centern och Liberalerna).
För ca 80 miljarder skulle vi kunna satsa mer på polis, försvar, skola och sjukvård och integration och samtidigt kunna amortera av på statsskulden snabbare. Varje år betalar vi ca 30 miljarder i bara räntor på statsskulden. Det är väldigt mycket skattepengar som går upp i rök på ingenting som vi kunde gjort annat med! Därför är det viktigt att beta av statsskulden så fort som möjligt. Jag bloggade om Sveriges statsskuld redan 2006 (scrolla ner).
- Sänkta arbetsgivaravgifter = Underlätta för företag att anställa folk än anlita timanställda från bemanningsföretag och göra anställningar tryggare, vilket även bra i svåra ekonomiska tider. Lägre trösklar är alltid fördelaktigt för både företag och anställda.
- Skattelättnader för låg och medelinkomsttagare för att underlätta konsumtion för den breda massan vilket blir bättre för företagen och mer snurr på hjulen och det genererar fler jobb.
- Tull och kustbevakningen måste få mer verktyg och resurser (bemanning)
- Sjukvård / Skola (+ lönehöjningar)
- Jordbruk kan subventioneras mer så vi blir mer självförsörjande än beroende av import (bättre för miljön med närodlat och vi kan tom exportera och dra in pengar till statskassan)
I just denna fråga är jag höger och har varit ända sedan 90-talet. Tänk om vi hade en siffra mellan 3.000 till max 7.000 nyanlända per år (närmaste 70 åren) då skulle vi kunna göra ännu mer av det jag skrev ovan och få mer ordning på torpet! Dvs integrationen skulle börja fungera bättre, arbetslösheten skulle sjunka snabbare (unga i utanförskaps områden skulle se att det finns hopp om att få ett riktigt jobb och inte välja kriminalitet i all hopplöshet som det ser ut idag och de skulle se de äldre kriminella lättare åka fast och låsas in under längre tid) och vi skulle ha råd att bygga ut saker och ting ordentligt än att ha detta eviga lapptäcke och där politiker ägnar mer tid att skylla på varandra än att leverera.
Tjänstemannaansvar Det finns mycket att stuva om och omprioritera! Även tjänstemannaansvaret borde återinföras och många upphandlingar borde göras om, det är så mycket svinn och slarv med skattepengar. Det behövs göras mer och bättre kontroller samt uppföljning hur skattepengar används.
En annan sak som är så trist när vi har så höga skatter är att när man väl behöver hjälp så är det ofta folk får nobben medans vissa som inte bidragit får allt (man måste typ vara döende för att få hjälp och det skapar inte förtroende för de flesta som jobbar att betala hög skatt som inte får hjälp när det krisar). Ta tex anhöriginvandring där folk som flyttat hit i 65-års åldern som går direkt till pension utan att bidragit med en enda krona medans vissa får kämpa och slita, exemplen är många. Samtidigt får papperslösa rätt till nästan gratis tandvård!
Språket viktigt för medborgarskap En till sak som borde vara självklar är att man lärt sig språket innan man får medborgarskap om man får ca tre år på sig med temporärt uppehållstillstånd. (Vill man inte motivera sig att ens lära sig språket i det land man tänkt bosätta sig i och få medborgarskap så..). Och man måste kunna språket om man ska bli anställd i offentlig sektor tex inom vården, det är en självklarhet! När jag blir gammal vill jag ha som krav att personalen på sjukhus och äldrevård pratar Svenska (man vill tex inte riskera att bli felmedicinerad pga språkförbistring eller annat). Vad är en nation om man inte har ett gemensamt språk?
Storsatsning på fler fängelser Sverige måste göra en storsatsning på fler fängelser som inte har byggts ut i närheten i samma takt som befolkningsökningen senaste 30 åren (som mycket annat). Vi storsatsar på ny kärnkraft, men vi måste även storsatsa på fler fängelser! Det gör skillnad på lång sikt för att kunna vända den onda spiral som pågått länge nog! Det går inte att hålla på och dutta & fjutta som nu!
Gunnar Strömmer pratar om att det finns ca 30.000 gängkriminella i Sverige. Hur ser det ut om 10 år när det kanske är 60.000 gängkriminella om allt fortsätter som nu? På 60-talet började man med miljonprogrammet för att lösa bostadsbristen, idag måste vi göra något liknande för att bygga ut fängelseplatserna för så stora volymer gängkriminella som fastnat i utanförskap.
Skulle vi bygga fler fängelser med ca 25.000 till 35.000 platser till att börja med så skulle vi få undan fler kriminella från gatorna. För varje inlåst så får varje polis mer utrymme till annat. Låser man in fler i fängelse behöver man inte anställa massvis med poliser framöver som ständigt i detta nu får jaga buset som sedan släpps ut för fängelserna är fulla. Polisen får tyvärr trampa vatten i nuläget.
Straffrabatter och svängdörrar måste bort Polisen fångar ofta in samma personer om och om igen, det är som att försöka dammsuga ett rum där man klippt hål i damsugspåsen så allt damm sprutar ut lika fort som det sugs in. Det blir ett evighetsgöra! Det är meningen att skräpet ska stanna i påsen (fängelset) så det blir rent! Och det ska vara extra straff att rymma från ett fängelse.
Föreställ dig om vi i detta nu kunde låsa in ytterligare 35.000 personer eller fler, de ska inte härja runt fritt på gatorna utan sitta i fängelse där de hör hemma! Det här är saker som får kosta och minskar man kraftigt antalet nyanlända så har man pengar till annat och det går att göra avbetalningsplaner över lång tid via skattsedeln utan att det märks och ändå ligga på plus.
Elektroniska fotbojor Polisen skulle hinna med vardagsbrotten som ofta bara läggs ner trots bevis. Sätt elektronisk fotboja på så många gängkriminella som möjligt temporärt medans nya fängelser byggs så polisen har koll och lätt kan spåra alla som verkar i gråzonerna, typ som på flightradar med GPS och med hjälp av AI för att göra övervakningen enklare och billigare.
En elektronisk fotboja ger individen fri rörlighet och är en billig lösning. En elektronisk fotboja kostar ca 12.500 kr medans en fängelseplats kostar ca 3.500 kr per dag (siffrorna kan variera men på ett ungefär).
Utegångsförbud vore också något att överväga att införa i de utsatta områdena under vissa tider. Även folk inom rättsväsendet och vittnen måste få bättre skydd. Man kan även fundera på om man kan tipsa eller vittnaanonymt. Man kanske även skulle kunna ta in pensionerade och erfarna poliser som kan hjälpa till på olika vis i utredningar eller spaning de som vill.
Se gärna "Veckan med Camilla och Leif GW" där ämnet berörs om att vittna anonymt.
"Många attacker på sistone tycks ha varit hämndaktioner mot personer som nyligen åtalats. Det har fått även rikspolischefen att ifrågasätta huruvida förundersökningar ska offentliggöras efter åtal."
"Det finns i dag ungefär 4 300 fängelseplatser i Svensk kriminalvård och de räcker inte till. För att klara en ökad mängd fängelsedömda och längre strafftider har Svenska fängelser allt oftare placerat två intagna i samma cell och i nya fängelser räknar man redan från början med dubbelrum"
Fortsätter den här eskaleringen med grov gängkriminalitet, så är det nästan så man måste börja prata om interneringsläger (endast för grovt kriminella, ej för politiska åsikter vilket är viktigt att understryka) samt låta militären omringa utsatta områden för kontrollera flödet av vapen & bomber samt narkotika. Vi har tullen som stoppar inflödet vid gränserna, men militären skulle kunna kontrollera smuggling av vapen av narkotika internt mellan kommunerna tills man fått bukt med gängkriminaliteten. Görs inget radikalt snart så kommer samhället tappa kontrollen och i framtiden blir det maffian som infiltrerar och styr företag och politik. Demokratin blir satt ur spel.
Organiserade brottsligheten infiltrerar polis och rättsväsende På senare tid har det blivit känt att även polisen infiltreras av kriminella efter DN:s avslöjande om polisläckorna (2024) där det finns flera exempel på poliser förekommer i utredningar som kopplas till grov brottslighet som exempelvis narkotikabrott eller penningtvätt samt sexuella relationer med gängkriminella. Polismyndigheten har tagit upp Infiltration och påverkansförsök under ett möte med Justitiedepartementet.
Rikspolischefen om läckor: "Sedan 2018 har det gjorts över 500 anmälningar om misstänkta läckor från polisen till kriminella och minst 30 polisanställda har pekats ut som säkerhetsrisker"
Visitationszoner med punktmarkering (säkerhetszoner)
Jag tycker det är fullt rimligt att införa visitationszoner i nuläget mot gängkriminaliteten. På flygplatser har vi säkerhetskontroller där man röntgar bagage (ingen ifrågasätter det efter 11-Septemberattackerna 2001). Det finns kameraövervakning och stöldlarm i butiker. Polisen har trafikkontroller på vägarna där det görs stickprover tex kollar att folk håller hastighetsbegränsningar och inte kör berusade samt har körkort!
Varje tullstation och hamn borde få minst ca 40 pers fler så de hinner gå igenom fler fordon som ska in eller ut ur landet. Redan där skulle fler beslag kunna göras och ge mer luft för polisen till annat.
Polisen och militären måste kunna samarbeta och hjälpa varandra. Jag skulle gärna se en hybrid inom det militära där militärpolisen hjälper till att bevaka olika ställen i samhället, tex ha vakter vid skolor som håller borta droghandel. Även hjälper till att punktmarkera hos olika butiker och företag som utsätts för hot och utpressning. Kom ihåg att militären är utbildade till att skydda civilbefolkningen, det får inte bli som vid Ådalshändelserna 1931.
Stäng kryphålen Nu vore det bra om Militären kunde hjälpa till att upprätta vägspärrar och hjälpa polisen att kontrollera fler fordon från vapen och narkotika, de skulle kunna omringa hela kommuner och ha spärrar vid alla kända infarter samt plutoner och hemvärnet utspridda mellan kommungränser som bevakar så kriminella inte smugglar vapen genom tex skogar eller andra vägar. Då borde bombdåd och skjutningar minska och polisen kan göra ett mer kirurgiskt arbete om allt görs metodiskt (helst samtidigt runt alla storstäder och hela landet inledningsvis så man kan ringa in och koncentrera arbetet på rätt ställen, så inte buset flyttar runt om man bara tar ett ställe i taget).
Slutsats: Militären sköter gränserna runt om kommunerna och hjälper till att punktmarkera kriminella där polisen inte hinner med, medans polisen gör det kirurgiska arbetet i varje kommun. Men det här ska bara vara en temporär lösning tills det lugnat sig.
Låter det kontrollerande? Såhär blir det med öppna och fria gränser inom EU.
EU måste verkligen se över hur gränserna kan kontrolleras bättre mellan länderna.
Liknelse mellan ett land och en dator I en dator har man en brandvägg (tull) som filtrerar all in och utgående trafik till datorn (landet), sen har man ett antivirusprogram (polis) som söker igenom alla filer från skadlig kod. Sen finns det inbyggd säkerhet i webbläsaren och e-postklient. Allt för göra din och andras datorer säkrare, ingen tycker väl det är kontrollerade eller integritetskränkande? Det är ju till för allas bästa.
EU eller EFTA Jag tycker EFTA som vi var med i innan EU känns som ett rätt bra alternativ att återgå till igen, vi skulle kunna bli mer självständiga igen och samarbeta med olika länder och göra egna avtal anpassade för Sveriges bästa som förr. Tänk vad mycket byråkrati och elände vi skulle slippa (tex jordbruk och migrationsfrågor)! Jag tycker Sverige fungerade klart bättre innan vi gick med i EG som det hette på 90-talet.
Det hade räckt med att Sverige var med i EFTA och endast vara knutet till EES avtalet än att gå med i den inre marknaden fullt ut som vi är nu.
Fri rörlighet bra eller dåligt På 90-talet talades det mycket om friheten med att slippa visa pass via Schengensamarbetet som har avskaffat gränskontrollerna. Men de missade helt konsekvenserna med kriminella nätverk som kan röra sig fritt och EU-migranter. Vissa tycker att Schengen är en framgång. Man sätter stort värde på något relativt betydelselöst och ignorerar fullständigt alla negativa konsekvenser som vi ser tydligt idag.
Det fanns tex inga tiggande EU-migranter utanför matbutikerna eller mängder av papperslösa som idag! Vi hade inga religiösa terrordåd. Listan är lång med olika exempel. Vi levde verkligen i en skyddad bubbla förr. En stor del av den tryggheten är tyvärr borta idag! Jag tycker frågan om Swexit borde lyftas. Jag är mer negativ än positiv till EU och blir mer och mer skeptisk hur EU utformar sig, jag ser många mörka moln, men även vissa ljusglimtar. Nu är vi dessutom med i Nato.
Media hinner knappt skriva om varje enskilt dåd innan det inträffar ett nytt, hur tusan ska polisen hinna med och sedan ska rättsväsendet hinna utreda varje enskild händelse (vad kostar inte varje rättegång!) och det bara staplas på med nya och våldspiralen eskalerar i fasansfull takt! Det vore klokt att kraftfullt bygga ut antalet fängelser.
Sverige befinner sig i en brytpunkt (som redan inträffat och började eskalera stegvis för mer än 15 år sedan med Husbykravallerna2013 med bilbränder och stenkastning mot polisen som retirerade mot ligisterna och man kan ju undra vad det gav det för signaler? Och därefter vi fick no go zoner) men det finns fortfarande hopp att bryta denna negativa spiral. Det krävs radikala åtgärder snabbt. Jag tycker man ska prova att låta polisen och försvaret samverka på olika vis. Det här håller inte längre, det börjar faktiskt likna en krigszon. Man kanske tom skulle föreslå att stänga gränserna temporärt för minska inflödet av vapen och droger. Man måste täppa till och minska de kriminellas manöverutrymmen på alla plan så gott det går, även fler krograzzior vore på tapeten.
Just nu när det sprängs och oskyldiga dör i missriktade skjutningar så borde alla dessa dåd och klassas som terrorhandlingar och internt hot mot rikets säkerhet och det ligger i nationens intresse att bekämpa den gängkriminalitet som bitit sig fast. Just nu känns risken väldigt liten att dö pga bomber från främmande makt, men större risk att man hamnar mitt i ett kriminellt eller religiöst bombdåd (sånt man bara såg hända utomlands på nyheterna för 30 år sedan). Sveriges terrorhotnivå har höjts från nivå 3 till nivå 4. Fortsätter den här utvecklingen så kanske en vanlig dödsorsak inom snar framtid bland skötsamma medborgare blir: "Hen" dog inte i en trafikolycka eller sjukdom, utan blev vådaskjuten eller dog av en bomb. (det här är nog enda gången jag skriver "Hen" ordet).
Från idyll till miserabel misär Jämför hur Sverige såg ut på 80-talet jämfört med idag. Sverige var en idyll och förebild i världen på de flesta områden, allt fungerade. Idag håller det på att bli en mardröm! Jag tror de flesta Svensson känner en stor klump i magen och oro när så mycket stegvis förfaller och det är dagligen svarta rubriker på nyheterna. Det är inte bra för folksjälen. Sverige borde återgå till 80-talets politik rörande dessa frågor. Det tog 30 år att komma till detta elände och det tar säkert minst lika lång tid att återställa om man tog i kraftigt med hårdhandskarna. Enuff is enuff.
Man blir som man umgås Människan är ett flockdjur och kopierar varandras normer och kultur, det är lätt att bli utfryst ur flocken om man inte håller sig till sin grupps värderingar samt folk blir 'lätt' som de umgås med och beteenden färgar av sig (särskilt hos dom som är osäkra och inte har en stabil moralisk kompass i grunden som lätt kan falla för grupptryck). Normer förskjuts stegvis och folk blir acklimatiserade eller avtrubbade. Det är viktigt med bra förebilder, lyft fram dem! Här har bla media ett stort ansvar.
Några tidlösa bibelcitat
Ordspråksboken 13:20 Den som umgås med visa blir vis, den som är vän med dårar går det illa.
Ordspråksboken 22:3 Den kloke ser faran och tar skydd, men den oerfarne fortsätter och får ta konsekvenserna.
Predikaren 8:11 När människor inte genast straffas för sina onda handlingar vågar de fortsätta göra det som är ont.
Ordspråksboken 28 De som inte rättar sig efter lagen prisar de onda, men de som håller lagen bekämpar dem. De onda förstår inte vad som är rätt, men de som söker Gud vet allt. Det är bättre att vara fattig och leva ett klanderfritt liv än att vara rik och leva ohederligt.
Pengar får människor att göra saker de inte vill (pengar påverkar moralen) Stefan Sauk pratar om den "konstnärliga friheten som kräver integritet" (och hur den tyvärr kan anpassas efter olika chefers smak inom media). Lyssna gärna på hela avsnittet. Se även Janne Josefsson som berör ämnet. Detta gäller inom alla områden.
Det här är inte åsikter utan insikter Nu har vi en så stor grupp som inte blivit anpassade till Sverige och det börjar skära sig rejält! Samanhållningen i nationen och folkhemmet trasas sönder i spillror (det har pyrt länge under mattan och folk är rädda för att bli kallade för rasister om någon vill stämma i bäcken, men den debatten känns som den är förbi när alla kan se facit, det är inte 'PK' längre (och har aldrig varit) att försvara hög invandring, vindarna har vänt). Men det finns alltid "tyckonomer" samt historielösa och omdömeslösa narcissister i alla riktningar.
En del drar rasistkortet så fort någon pratar om minskad invandring, skulle samma personer göra det även om vi hade tex 200.000 nyanlända per år och någon vill minska ner till 100.000 som nu? Det handlar inte om rasism utan att vi har för höga volymer och det får riktigt allvarliga konsekvenser.
Ett hypotetiskt exempel Föreställ dig att 400.000 pers skulle flytta från Göteborg till Stockholm inom ett år helt oplanerat, det är klart att det kommer bli problem i Stockholm med bostäder, jobb och växande vårdköer utöver alla andra redan befintliga problem i Sthlm som staplas på varandra (medans det blir en lättnad i Göteborg med minskade bostadsköer och vårdköer osv). Förmodligen skulle det bli dumpade priser på bostäder i Göteborg pga minskat tryck och efterfrågan, vårdköer skulle minska per automatik och färre skulle behöva anställas inom offentlig sektor (vilket i sig stabiliserar skattetryck och lättare går att hålla en budget inom ramarna).
Överdimensionera inte systemen Ett annat exempel om man tar tex en Finlandsfärja som är dimensionerad för 3.500 betalande personer. Skulle man släppa på ytterligare med 1.500 personer med väldigt låga inkomster (bara för att de får plats och vara snäll) så kommer det bli mer köer till restauranger (och trängsel om sittplatser), mer köer till toaletter och i butiker, mer stök i baren och trängsel i korridorerna (hytterna räcker inte till alla) och för få livbåtar (och mer avfall). Det finns högre risk för att snatteri eller rån ökar. Man ska hålla sig till vad systemen är dimensionerande för! Safety first
Återvandring ett alternativ Det borde även erbjudas frivillig återvandring (kanske följt av starka ekonomiska incitament en tid). Måste alla bo här på plats? Kan fler återvända till sina hemländer så frigör det fler bostäder till våra egna ungdomar och ju fler Svenskar vi kan få ut i förorterna ju bättre för integration ang språk och allt annat (se mitt inlägg om skolan). Nu är det verkligen dags att titta djupare på den här frågan.
Idag är etniska Svenskar ofta en minoritet (i många förorter) i sitt eget hemland där det ofta är ganska hög koncentration med folk från mellanöstern! Vi behöver minskad invandring och ökad utvandring. Det är inte konstigt att segregationen bara ökar när nyanlända knappt umgås med etniska Svenskar. Språket är väldigt viktigt. Jag tycker Richard Jomshof sammanfattar det bra här.
Jag vill understryka att det inte är de enskilda nyanlända jag vill klanka på utan mängden folk som tillåts komma hit och det slappa och kravlösa systemet. Den här typen av nyheter ser vi hela tiden på alla plan senaste 25 åren! Vi är inte kvar på 80-talet som vissa verkar tro. Våra myndigheter och system är inte dimensionerande för så stor befolkningstillväxt utifrån. Det mesta är överbelastat och går på knäna (och en del politiker verkar välja att inte vilja se eller våga ändra riktning).
Ett lands befolkning och ekonomi ska växa dynamiskt inifrån och kunna stå på egna ben så mycket som möjligt. Det är ingen tävling där man ska ha så många människor som möjligt, det börjar likna fattiga i Afrika som skaffar för många barn som de inte kan försörja och ge en vettig framtid. Det blir typ 'överbefolkning' där många blir bidragsberoende och belastar istället för berikar och kulturella krockar uppstår och utanförskapet är ett faktum.
Jag vill även understryka att jag är emot alla former av våld och extremism (jag har inte ett hjärta av sten, men man måste balansera hjärta och hjärna). Sverige är i ett ganska extremt läge och det kan inte fortgå längre! Det här inlägget är väldigt generellt gjort och går att nyansera mer, man ska inte dra alla över en kant givetvis (man ska alltid döma individuellt, men ibland kan en enskilda personers handlingar ställa till det för en hel grupp).
Invandring berikar Sverige om det görs på rätt sätt men i kraftigt lägre volymer än som det ser ut idag (där man kan ta hand om alla på ett bra sätt) jag tänker inte klanka på de som sköter sig och vill göra rätt (de skulle jag kunna skriva lika mycket om på ett positivt sätt). När så stora volymer människor placeras i förorter (där många lämnas vind för våg) och där det redan är hög risk att barn dras in i dåligt umgänge så... Det blir tyvärr ofta en svans av folk som hamnar snett och det är dom som syns mest och skapar en dålig bild även för de som sköter sig.
Sveriges öppna och fria samhälle måste försvaras och otryggheten tryckas tillbaka Många har redan gett upp och brutit samhällskontraktet sedan länge. Själv har jag nästan helt slutat att åka buss och tåg sedan länge (typ 2010) och rör mig inte ute i förorterna av säkerhetsskäl, jag känner mig inte särskilt trygg i innerstan heller längre (tex Drottninggatan) man får hela tiden se sig om kring och vara vaksam. Ska man behöva känna oro och ha livet som insats vid varje julhandel eller andra större event. Den här "mångkulturen" (egentligen "två kultur") berikar inte särskilt mycket. Såhär kan vi inte ha det!
Jag vill även passa på att ge cred till alla poliser och folk inom rättsväsendet och andra inom olika sektorer som på olika vis kämpar med att få bukt med detta elände som pågår varje dag, håll ut!
En liknelse med regalskeppet Vasa och Titanic Jag tycker Sverige ska göra en kraftig U-sväng och återgå tillbaka till 70-talets politik när vi hade låg invandring. Just nu kan man jämföra Sverige med Vasa som kantrade pga felkonstruktion. Sverige har en ordentlig slagsida och fortsätter detta så kantrar Sverige pga överdimensionerad och kravlös invandring som ger överbelastning i systemen och annat elände som följd. Och om man har många små hål i en båt, se då till att täppa igen dem istället för köpa massa hinkar.
Man kan även jämföra med Titanic och isberget som närmar sig och vilka konsekvenserna blir om ingen rattar åt sidan och byter riktning. Ska det vara så svårt? Gör om gör rätt!
Hela Sverige läcker som ett såll och ibland leker jag med tanken att man kunde göra en total omstart på världsekonomin var 100:e år oavsett om ekonomin gick bra eller dåligt. Pengar ändå bara ett "hitte på" av människan långt tillbaka i tiden. Och ekonomiska beslut som gjordes tex på 1600-talet (eller ännu längre bak i tiden) har betydelse än idag indirekt som vi kanske inte tänker på alltid.
Sveriges målbild borde vara så som det såg ut och fungerade på 70- och 80-talet (då vi hade ganska låg invandring och bättre fungerande integration). Jag undrar förresten när polisorganisationen fungerade som bäst? Alliansen erkänner brister i polisens stora omorganisation.
Redan år 2000 (när jag jobbade på IDG.se) skrev jag om att det borde satsas på fler IT-poliser mot brottsligheten på Internet som eskalerade redan då (lagarna släpade efter och var tandlösa redan då). Läs gärna artikeln här (wayback machine).