Etiketter

tisdag 29 mars 2011

Gripenplan till Libyen

Nu är det klart att Sverige skicka åtta stycken Gripen till Libyen. Jag känner mig tveksam till insatsen, det beror lite på hur uppdraget utformas. För mig är det ok om Sverige endast handlar under order från FN samt inte tar parti för någon stridande part i Libyen samt inte syltar in sig i Natos ledning. Det som Nato gör är att ta parti för den ena parten istället för att bara gå mellan två stridande parter. 

Jag gillar inte att bara Nato ska lösa konflikten eftersom det inte blir neutral vinkel på det hela. Hade Sverige skickat JAS ifall forna Warszawapakten hade stått för insatsen eller Nato? Jag tycker alla länders försvarsmakter borde använda minst 10% eller 20% till en gemensam FN allians, oavsett land och politik. Det är ju meningen att FN ska vara så ofärgat av länders egna synsätt. FN ska ju vara världspolis och en global samt neutral "polis". Just nu är ju världen uppdelat i två stora läger, öst och väst. Ungefär som två stora boxare i varsin ring höna med en jätteliten domare i mitten. 

Det vore bättre med en stor stark domare och två lättviktare i varje ringhörna. För om Nato begår övergrepp eller börjar göra saker bakom kulisserna som de sedan utnyttjar för egen vinning, vem ska då gå emellan, ska Östblocket börja kriga med Nato då, det här är inte en hållbar utveckling. 

Det konstiga i allt detta är att FN och Nato inte väljer att gå in i andra konflikter och inbördeskrig som pågår i världen. Att Libyen har massa olja verkar vara en god grund för USA (host host Nato) att hjälpa rebellerna att störta Kadaffi. 

Liknelse mellan FN och Polisen. 
Idag har FN inte någon egen arme uppbyggd av alla världens nationer. Om man jämför FN vid en polisinsats där två huligan läger mellan tex AIK och Djurgården drabbar samman efter ett derby så ska ju Polisen gå mellan dem och skingra dem, inte ta parti för det ena lagets supportrar och damma och jaga bort de andra, bara för att det finns folk i polisen som kanske sympatiserar mer med den ena sidan än den andra. 

Här måste polisen vara helt professionell och neutral. Helst av allt borde det finnas något i alla länder som heter FN plikt istället för militärtjänst, eller något som heter världsmedborgare så folk bli avprogrammerade sina politiska eller religiösa uppfattningar om man ska pyssla med saker inom FN, då måste man vara så obefläckad som möjligt från de egna leden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar