Etiketter

söndag 23 januari 2011

ID kapningar på InternetVad ska man göra för att skydda människor på Internet? Ett rätt vanligt problem idag är att folk råkar ut för id kapningar, allt från falska facebook användare som låssas vara en annan person, eller knycka lösenord till gratismail eller skapa falska mailadresser och utge sig för att vara någon annan.

Tyvärr så finns det inte mycket att sätta emot om någon drabbas, det första man ska göra är att kontakta ansvariga på webbsdidorna som tillhandahåller en webbsida samt göra en polisanmälan. Tråkigt nog så är polisen kraftigt underbemannad och har väldigt få utredare som tar hand om IT relaterade brott, de få utredare som finns tar oftast hand om större bedrägerier som kontokortsbedrägerier och ekonomiskt relaterade it brott, men sånna här brott som id kapningar brukar oftast bli liggande och skapar förödelse för personen som drabbas.

Jag tycker det är dags att inrätta en IT myndighet som på heltid jobbar med större offentliga sidor och internetleverantörer. Varje stor sida måste ha en tydlig kontaktperson och ansvarig som snabbt kan åtgärda om någon drabbas.

Sajter som Facebook, Blocket, Gmail, Hotmail och andra liknande forum där väldigt många personer vistas måste ha någon ansvarig kontaktperson som samarbetar direkt med en IT myndighet som dessutom får en bra och samlad bild av hur folk beter sig på internet och kan vidta åtgärder för politiker och avlasta polisen.

Trygghet och säkerhet är viktigt på internet.

Läs mer om Ny IT-myndighet ska hantera hot på Internet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar