onsdag 25 november 2009

SAAB affärenJag sitter just och kollar på nyheterna om SAAB/Koenigsegg affären. Jag tycker regeringen är totalt handfallen i det här, varför kan de inte skjuta till typ en miljard och rädda massa jobb och kunskap.

Jag tycker staten borde gå in som delägare och stötta SAAB ett tag framöver och på sikt tills bättre tider kommer och företaget kan gå på egna ben, så kan de sälja ut sin del av ägandet.

När regeringen kan satsa 27-miljarder på förbifart Stockholm så kan man undra varför de inte kan satsa en eller två miljarder för att säkra jobb och industri i Sverige och hjälpa till när det verkligen är kris. Folk på SAAB har slitit och betalat in skatt i 60 år som företaget funnits till staten, men vad finns hjälpen tillbaka när den behövs? Det ger ju inte så bra signaler till samhället och alla underleverantörer eller vidare framtidstro för Sverige. Varför ska ungdomar satsa på utbildning och staten kosta på nya utbildningar, men inte kunna lägga till en futtig miljard till att rädda en viktig industri?

Det kommer kostar massvis med pengar i bidrag istället på massa folk som blir arbetslösa och andra företag där deras arbetare investerar sina löner och allt annat i. Det måste ju blir dyrare att låta 6000 - 8000 gå utan jobb och börja om helt från start, kanske flytta från orter och omskola sig och spä på arbetslösheten med ytterligare massor.

Tänk om staten gick in med kapital och ställde krav på att SAAB tar fram el-bilar och andra miljöbilar, så kan Sveriges kommuner och landsting gå i fronten med att köpa miljöbilar från Saab där man själv är en del ägarna, det borde ju gå så mycket snabbare att driva på miljöbilarnas utveckling på det viset än att hoppas på att privata företag skyndar på miljöbilarna som knappt har någon ekonomi. Då kan ju staten och politiken iallafall påverka snabbare.

Att hjälpa Saab med några miljarder kan ju göra att det kommer på fötter och börjar gå med vinst, vem vet!

Politiker vill gärna att vi betalar skatt till deras löner men de vill inte hjälpa till och bidra till företagen som föder dem! Och vad gör skattesänkningar för nytta för Saab i detta?

För min del blir det nog att rösta rödgrönt nästa val, det här håller inte.

Jag tycker staten gott och väl skulle kunna lägga en eller två miljarder i detta för att skynda på miljöbilarna och rädda massa jobb. Tänk om de där 8000 jobbeb blir kvar och om ett eller två år när tiderna är bättre kan de anställa fler som i sin tu betalar skatt. Varför sabba 60 års kunnande och erfarnhet.

Släng in PG Gyllenhammar i detta och låt han styra upp Saab ihop Koenigsegg, och varför inte fråga Svenska folket de vill satsa i aktier i företaget?8000 nya bidragstagare istället?
Efter detta klipp så säger Fredrik att man inte ska ta pengar från välfärden till att rädda SAAB, men de 8000 pers som troligtvis blir av med sina jobb kommer inte längre kunna bidra med pengar till välfärden och deras berörda barn, som blir bidragstagare och andra problem för skattebetalarna. Sen kan man ju undra vad det är för välfärd fredrik pratar om där man medvetet utförsäkerar svårt sjuka att tvingas jobba mitt i den värsta och största arbetslöshet på länge, ska de tvingas flytta från sina hem för att ta vilket skit jobb som helst dessutom? Om man tycker Stalin var en hårdnackad typ så undrar jag vad detta är! Det här är fan värre mot sin egen befokning!

Det är väl bättre att bidra företagen som kan producera, än att bidra arbetslösa!

Åter igen, varför lägger staten pengar på extra utbildningsplatser för att ungdomar ska utbilda sig? Det är ju meningslöst att utbilda sig till ingenjör eller något inom bilindustri iallafall, det är ju helt bortkastade välfärds pengar, då kunde man ju lika bra kasta in de pengarna i företag och låta företagen anställa till låga ingångslöner.

Göran Persson om marknaden och statenJag tycker det är rätt uppenbart att marknaden inte kan styra sig själva utan är beroende av staten.

Relaterade nyheter

Saab-krasch kan kosta 15000 jobb
http://www.e24.se/business/verkstadsindustri/artikel_1708757.e24

Saabchef riktar skarp kritik mot regeringen
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3854051.svd

Olofsson slår tillbaka mot Saab-vd
http://www.metro.se/se/article/tt/2009/11/27/saab/

Regeringen nobbar krislån till Saab
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3268791

Sänkta löner, räddar det jobb?
http://playrapport.se/#/video/1790810

En dyr affär för staten
http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article6315929.ab

SAAB läggs ner
http://svtplay.se/v/1820103/rapport/gm_lagger_ner_saab?cb,a1366518,1,f,121920/pb,a1366516,1,f,121920/pl,v,,1820068/sb,k103266,1,f,121920

Saab-nedläggningen: "Problem för många företag"
http://www.idg.se/17.108/2.1085/1.280792/saab-nedlaggningen-problem-for-manga-foretag

Maud Olofsson: Det är väldigt dystert
http://www.dn.se/ekonomi/maud-olofsson-det-ar-valdigt-dystert-1.1016402


"Regeringen borde ha hjälpt fordonsindustrin"
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/regeringen-borde-ha-hjalpt-fordonsindustrin_3963889.svd

Maud Olofsson visste inte någonting om bilindustrin
http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article6317320.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar